A Communitas Alapítvány meghívására Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas művész zenekarával ismét Erdély templomaiba látogat. A jótékonysági koncertsorozat egyik megállója a brassói belvárosi római katolikus Szent Péter és Pál templom. Mága Zoltánt november 6-án, szerdán 19:30-tól láthatja és hallhatja a brassói közönség.

A művész a koncert teljes bevételét jótékony célra ajánlja fel. Brassóban az adományokat az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezetének javaslatára a négyfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház, a Brassói Családközpont és a Kőhalmi Református Egyházközség Szórványdiákotthon számára ajánljuk fel.

„Brassó megyében nagyon sok közösségépítő kezdeményezés van, ezért nehéz volt kiválasztani azokat a projekteket és intézményeket, amelyek Mága Zoltán nagylelkű felajánlásának köszönhetően támogatásban részesüljenek. Az RMDSZ és ennek Nőszervezete az elmúlt periódusban kiemelt figyelmet fordított a gyerekek és családok támogatására, a megyében már negyedik alkalommal ajándékoztunk iskolakezdő tanszercsomagot a vidéki iskolák elemi osztályainak, Brassóban pedig idéntől elindulhatott az ingyenes hosszabbított iskolai program, amelynek helyi koordinálását az RMDSZ csapata végzi, ennek a kezdeményezésnek a célcsoportja ugyancsak az előkészítő osztálytól negyedik osztályig terjed. Ebből kiindulva, most a kisebb korosztály és a kollégiumok támogatását tűztük ki célul” – nyilatkozta Tóásó Imelda, a megyei tanács alelnöke, az esemény helyi koordinátora.

A négyfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házat a Via Barcensis Egyesület a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházzal partnerségben építtette meg, így indult el 2018 szeptemberében Négyfalu első 25 személyes szórványkollégiuma, amely jelenleg 14 bentlakó diáknak ad otthont, és gimnazista, egyetemista diákok számára nyitott. Emellett különböző köröket és oktatási tevékenységeket működtetnek: sakk és logikakör, matematika kör, digitalizációs képzés, történelmi órák, és nem utolsó sorban a helyi lelkész és intézményigazgató segítségével különböző ifjúsági és közösségépítő tevékenységek. Céljuk a brassói és négyfalusi magyar szórvány oktatás segítése.

Az Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei fiókja által működtetett Brassói Családközpont a brassói és a teljes barcasági magyarság „családi fészke” kíván lenni, ahol mindenki otthon érzi magát. Az önálló intézményben közel 20 változó tematikájú és különböző életkorúakat megszólító csoportos foglalkozás zajlik: baba-mama klub, éneksuli, egészségmegőrző programok, színjátszó kör, olvasóklub, szülői klub, pályaválasztási tréning; a serdülőket célzó programok és sok más. Fő célkitűzésük a közösségfejlesztés, és ezen belül a családok erősítése, támogatása.

A Kőhalmi Református Egyházközség Szórványbentlakás két megyéből, Brassó és Kovászna megyéből, és tíz településről érkező, többnyire hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt lakhatási és étkezési, de egyben oktatási lehetőséget ingyen. Jelenleg 20 diák lakik a bentlakásban, amely középiskolások és általános iskolások számára is nyitott. Ezen kívül iskola utáni programot működtetnek közel 40 gyerek számára, így óvodástól tizenkettedik osztályig végig kísérik a gyerkeket a tanulásban. Emellett a helyi lelkipásztori család segítségével a diákok lelki és szellemi nevelésére is odafigyelnek. A távolról érkező diákoknak szállításban, a nehéz helyzetű gyerekeknek anyagiakban, étkeztetésben és ruháztatásban is segítenek, továbbá a tehetséges diákokat segítik a továbbtanulásban, ezért anyagilag támogatják őket az egyetemi évek alatt.

A koncertre támogatói szelvényeket az RMDSZ-székházban tudnak váltani. A támogatói szelvény ára 20 lej, amely egy ülőhelyet biztosít az előadásra, továbbá ezen felül is lehet adományozni a koncert helyszínén elhelyezett adománydobozba.