A mai nap a szabadság ünnepe. Olyan ünnep, mikor tisztelettel állunk emlékműveink, történelmünk előtt. A ’48-as magyar siker reménnyel tölt el minket, hogy létezik olyan jövőkép, amely képes egy teljes nemzetet hittel cselekvésre bírni. Hiszek abban, hogy jelenünkben is képesek vagyunk olyan jövőképet állítani, amely kimozdít sokakat a közönyből, és értékteremtő cselekvésre, közösségépítésre ösztönöz.

Minket, tisztségviselőket Önök azzal bíztak meg, hogy képviseljük a magyarság jövőképét, illetve hogy munkánkkal építsük a magyar jövőt – mi ezen ránkruházott megbízás alapján tervezünk, és ezzel a felelősséggel tevékenykedünk nap mint nap: fejlesztjük magyar iskoláinkat, hozzájárulunk templomaink felújításához, a magyarlakta települések infrastruktúráját korszerűsítjük, programjainkkal segítjük az oktatókat, a kisikolásokat, a civil szervezeteket. Megyei és helyi tanácsosaink azért dolgoznak, hogy magyar közösségeink legyenek a beruházások élvezői, és nem utolsó sorban jelenleg partnereinkkel együtt dolgozunk azon, hogy modern, költséghatékony és esztétikus repülőtér épüljön Vidombákon. Számos megoldásról beszélhetünk országos és megyei szinten is, amelyek célja: építeni közösségünket. Bízok abban, hogy mindez azt a jövőképet építi, amiben mind hinni tudunk, amiben mindannyiunknak helye és szerepe van.

A forradalom nagyjainak felelősségvállalása nélkül nem élt volna több mint egy évig a szabad Magyaroszág. Viszont nem csak kormánybiztosok, tábornokok, hanem magyar harcosok nagy tömege védte az országot és a magyar nemzet szabadságát. Túlzás párhuzamot vonni, de tudjuk, hogy tisztségviselőink eredményei hiábavalók lennének, ha nem állna mögöttük a magyar közösség.

Február végén az RMDSZ országos kongresszusán Jövő Erdélyben címszó alatt vitaindító dokumentum került bemutatásra, amely által arra kérjük az erdélyi magyar közösséget, hogy mondják el, hogyan látják Erdély jövőjét, hogyan határoznák meg az irányt. Arra kérünk mindenkit, hogy mondják el, hogy mit kellene másként és jobban tenni. Olyan magyarságot akarunk, amely identításában, magyarságában erős, ugyanakkor olyan tudással rendelkezik, amely által versenyképessé válik itthon és külföldön egyaránt.

Ennek megvalósításában nagy szerepük van európai parlamenti képviselőinknek. A május 26-ai választás tétje, hogy megválasztjuk-e képviselőinket, akik a Kárpát-medencei magyar képviselőkkel együtt lényegesen beleszólhatnak Európa jövőjébe. Az önkormányzatok szempontjából azért van nagy tétje, mert a helyi költségvetésekből nem lenne lehetőségünk nagy beruházásokat véghez vinni. Brassó megye szintjén az uniós pályázatoknak köszönhetően jelentős fejlesztések zajlanak a kórházak és az úthálózat korszerűsítése terén. Ahhoz hogy közösségünk tovább fejlődjön uniós forrásokból, arra van szükség, hogy képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben akkor, amikor döntenek a következő 7 éves költségvetési ciklusban kiírandó támogatásokról. Ezért kérjük újra a magyar közösség támogatását az aláírásgyűjtésben.

Március 15-e a fiatalokról szól. A márciusi ifjak utcára vonulva, bátran követeltek szabad jövőt. Az ifjúság, a gyerekek azok, akik miatt annyira fontos az építkezés. Mindannyian jót, jobbat akarunk nekik: gondoskodni akarunk róluk, és jó körülményeket biztosítani. Felelősségünk tenni azért, hogy a végvárakon, a szórványban gyerekeink szabadon tanulhassanak anyanyelvünkön, hogy itt érvényesülhessenek és nőhessenek fel magyarként. Ezen a téren rengeteg kihívással néztünk, és nézünk szembe ma is. Osztályok és tanítói helyek megszüntetése fenyegeti a magyar oktatást. Az RMDSZ országos és megyei csapatával, illetve a helyi igazgatókkal, aligazgatókkal, pedagógusokkal együtt továbbra is azon dolgozunk, hogy megoldásokat találjunk.

A mai ünnep ösztönözzön minket gondolkodásra, tervezésre, cselekvésre azért, hogy itthon, Brassó megyében olyan jövőnk legyen, amit együtt építünk fel úgy, ahogy az nekünk jó.

Elhangzott 2019. március 15-én Brassó főterén és a négyfalusi Tömösi Emlékműnél.