Az RMDSZ iskolakezdő programjában 478 Brassó megyei, vidéken tanuló magyar kisdiák kapott tanszercsomagot ajándékba.

„A tavaly elindított programunk célja megkönnyíteni az iskolakezdést a gyerekek, a szülők és a tanítók számára. Idén nem csak a nulladikos és elsős diákok kaptak ajándékot, hanem minden vidéken tanuló 0-IV-es magyar diák” – emelte ki Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szerveztének ügyvezető elnöke.

Idén az ajándékok közt újdonságnak számít a magyar mesehősökkel díszített kifestős órarend, a magyar meséket tartalmazó lemez, illetve egy rövid leírás róluk, amelyek célja megismertetni a kisdiákokkal a magyar meséket és mesefigurákat.

A 16 települést érintő program keretein belül Apácán 39, Alsórákoson 105, Barcaújfaluban 33, Darócon 30, Datkon 12, Fogarason 30, Halmágyon 13, Keresztváron 37, Kőhalomban 34, Krizbán 8, Nagymohán 17, Olthévizen 27, Székelyzsomboron 25, Tatrangon 41, Ürmösön 22, Zernyesten 5, azaz összesen 478 kisdiák kapott iskolakezdő csomagot.

Fogarason a magyar órára járó gyerekeket ajándékozták meg, akiket három korosztályba osztva Kolumbán Zsolt és Görcsös Kata, a magyarországi Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai tanítanak heti egy-egy órában. Zernyesten a helyi tanítónő 5 kisdiákkal tartja fent a magyar osztályt. Krizbán az iskolakezdés első napjaiban sikerült megmenteni a magyar tagozatot, így új pedagógus tanítja az összevont osztályt. A kis létszámmal működő magyar osztályok, tanítók a magyar közösség bástyái a végeken, ezért tiszteletet és odafigyelést érdemelnek.

„Ismerős arcok és széles mosolyok fogadtak. Volt, ahol a tavalyi zsákok sorakoztak a fogason – ez külön öröm, illetve pozitív visszajelzés. Egy nulladikos kislány szerint az ajándékok közül minden a legfontosabb és neki mindegyik tárgy a legjobban tetszik. Jó volt hallani, hogy erre a mindenre valóban szükség van. Sok magyar kisdiákkal és oktatóval találkoztunk, akik mind azt üzenik, hogy a Brassó megyei magyar közösségnek van jövője. Mindannyian hálásak voltak, ahogy mi is azért, hogy mehettünk” – emelte ki Varga Nándor.

A gyerekek sokszor félve, máskor nagy izgalommal vették szemügyre a tanszereket, minden darabot sorba megvizsgálva. Szerény mosollyal, máskor hangos nevetéssel, olykor megilletődve fogadták az ajándékokat. A csillogó szemek üzenik: az ajándékok célba értek, olyan helyre kerültek, ahol igazán szükség volt rájuk.

A program szervezői: Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (BIT), RMDSZ.

Képek az ajándékok átadásáról: kattintson!