A barcaújfalusi iskola aligazgatója, Máté Ildikó az iskolakezdés előtt néhány nappal értesítette az RMDSZ ügyvezető elnökét, Varga Nándort arról, hogy a krizbai 0-4. osztályos magyar diákok tanító nélkül maradtak. Ez idő alatt a helyi egyházi, oktatási képviselők, illetve RMDSZ-tisztségviselők keresésbe kezdtek, illetve hirdetés indult el több online felületen, köztük az RMDSZ Facebook oldalán is.

A problémára válaszolva, a magyar közösség példás hozzáállást tanúsított, a szükségben erőt tudott felmutatni. Rövid idő alatt gyorsan terjesztették a hírt, érezve a helyzet súlyosságát, hiszen ahogy magyar gyerek nélkül, úgy magyar tanító nélkül sem maradhat fent a magyar anyanyelvű oktatás.

Az RMDSZ hirdetésére válaszolva szeptember 10-én jelentkezett egy fiatal pedagógus, aki másnap találkozott az oktatási intézmény vezetőivel és a gyerekekkel. A megegyezés alapján új tanítójuk van a krizbai magyar kisdiákoknak. Az RMDSZ és a helyi közösség köszöni Máté Ildikó aligazgatónő és minden más segítő komoly hozzáállását, a fokozott érdeklődést, illetve a számos hirdetésmegosztást.

A Szövetség hisz abban, hogy az ilyen fajta felelősségvállalás és megmozdulás megoldás a közösségi problémákra, kihívásokra.