A Brassó Megyei Képviselők Tanácsa ügyvezető elnököt választott július 5-én Varga Nándor személyében. A harminchárom megyei képviselő egyhangúan szavazott, megválasztotta a tizenkét tagú Ügyvezető Elnökséget, illetve újraválasztotta az MKT Állandó Bizottságának tagjait.

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a június 10-én újonnan megválasztott MKT-testületet, amelynek feladata a megyei elnök javaslatára megválasztani az új ügyvezető elnököt és elnökséget. Kovács Attila politikai tájékoztatójában ismertette: a megyei tanácshoz pályázó 23 egyházközség jelentős támogatást, az 1 millió lejes keretből 130 ezer lejt kapott a különböző felújítási munkálatokra, illetve a megyei kulturális pályázati kiírásra jelentkező két magyar civil szervezet is támogatást nyert. Továbbá a megyei úthálózat feljavítása kapcsán elmondta, hogy mivel sikerült az Alsórákos, Mátéfalva, Datk, Oltbogát közötti útszakasz községi úttá nyilvánítani, így a továbbiakban Olthévíz és Alsórákos községek javíthatják fel a június 21-ei megyei tanácsülésen előirányzott 1 millió lejből. „Májusban feljavították Apáca, Ürmös és Ágostonfalva közötti megyei útszakaszt, illetve folyamatban van a 13-as nemzeti út és Alsórákos közötti útszakasz javítása. Megyei tanácsosaink fokozottan odafigyelnek a megyei úthálózat munkálataira, mivel fontos, hogy a magyarlakta településeken is legyen eredmény” – tette hozzá a megyei elnök.

Ambrus Izabella képviselő a parlamenti munkáról, az országos ügyekről tájékoztatott, többek közt a kormányváltás körülményeiről, az új kormány megszavazásáról, valamint az Szövetség kisebbségvédelmi és anyanyelvhasználati törvényjavaslataihoz kapcsolódó háttérmunkáról is beszélt. „Azért támogattuk az új kormányt, mert mind politikai stabilitást akarunk és a magyar közösség jogos követeléseinek teljesítését. Azt gondoljuk, hogy ez a stabilitás az egész ország, így az erdélyi magyar közösség érdeke is. Ez nem jelenti azt, hogy a következőkben annak minden egyes intézkedésével egyetértünk” – emelte ki a képviselő.

„A megyei pályázatok esetében fontos tudni, hogy 130 ezer lej irányul közösségünk templomainak javítására, ami meghaladja az elmúlt években kapott támogatást. A pályázati felhívásról időben tájékoztattuk az érintetteket, folyamatosan konzultáltunk velük a kiírás, a szabályzat, illetve a leadás módja kapcsán. Végül minden kérést elfogadtak, ami bizonyítja, hogy pályázni igenis érdemes. A kulturális kiírásra csak két projekt érkezett a magyar közösség részéről, ezen még dolgoznunk kell a  civil szervezetekkel együtt, és bátorítanunk, segíteni kell őket a pályázásban” – mondta el Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Varga Nándor, a megyei elnök által javasolt ügyvezető elnökjelölt bemutatkozójában terveiről beszélt, miszerint célja, a képviselő, a megyei, a helyi önkormányzatok és RMDSZ-szervezetek közti kapcsolatot fejleszteni, az oktatás terén felmerülő problémák megoldásán dolgozni, többször találkozni a heyi szervezetekkel, támogatni a civil szervezeteket, megyei szinten több rendezvényt szervezni, közelebb hozni a fiatalokat a politikához, a vállalkozókat és fiatal gazdákat támogatni, rétegtalálkozókat szervezni és sok más feladat, amely ügyvezető elnökként hatáskörébe tartozik.

Egyhangú elfogadást követően Varga Nándor új ügyvezető elnök javasolta és meg is szavazták az Ügyvezető Elnökség működési szabályzatának módosítását azért, hogy több területen több ügyvezető alelnök tevékenykedhessen. Az Ügyvezető Elnökségre tett javaslat után a megyei testület egyhangúan szavazta meg a tizenkét alelnökből álló testületet. Eszerint az új csapat tagjai: Ambrus Izabella-Ágnes  jogi ügyvezető alelnök, Barabás László szociális ügyvezető alelnök, Farkas Anna-Lili oktatási ügyvezető alelnök, Házy Eszter kulturális ügyvezető alelnök, Kirsch Gábor-Ferenc szórványért felelős ügyvezető alelnök, Koszta István egyházakért felelős ügyvezető alelnök, Mikes Melinda nőszervezetért felelős ügyvezető alelnök, Nagy Hajnal kommunikációért felelős ügyvezető alelnök, Péter Zsolt ifjúsági ügyvezető alelnök, Szakál András Zsolt vidékfejlesztési és önkormányzati ügyvezető alelnök, Tóásó Imelda gazdasági ügyvezető alelnök, Toró Tamás rendezvényekért és sporttevékenységekért felelős ügyvezető alelnök.

„A csapat kialakításában az volt a cél, hogy minden egyes célközösséget elérjünk, mint például, ifjúság, oktatás, egyház, szórványközöségek, gazdák, vállalkozók és társszervezetek, és hogy új embereket is bevonjunk a szövetségi munkába” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

Az MKT Állandó Bizottságának tagjait ugyancsak egyhangúan fogadták el, így az előző évekhez hasonlóan az elnök Ambrus Károly, az alelnök Szabó Gábor és a titkár Géczi Gellért lett.