Brassó Megye Tanácsa április 3-án megszavazta a megye 2017-es költségvetését – tájékoztatott Tóásó Imelda, a tanács alelnöke. Az alelnök szerint kiegyensúlyozott költségvetést sikerült megszavazni, így a megye idén 402 millió lejből gazdálkodik, amelynek 30%-a beruházásokra irányul. A fontos infrastrukturális beruházásokra, többek közt a repülőtér építésének folytatására 47.277.600 lejt, a megyei úthálózat felújítására 30.941.000 lejt, a megyei kórház modernizálására 17.694.000 lejt irányoznak elő.

A magyar közösséget érintő problémák megoldására különös figyelmet fordított a megyei tanácsosi csapat, köztük Tóásó Imelda alelnök, Kovács Attila, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke és Szakál András megyei tanácsos. Sikerült elérni, hogy a költségvetésbe bekerüljön a magyarlakta településekhez vezető megyei útak modernizálása, köztük 6 millió lej a Székelyzsombort Kőhalommal összekötő DJ132-es megyei útra, 10 millió lej a Höltövény-Barcaújfalu-Vlădeni közötti DJ112C-s megyei útra, emellett megyeszinten 22,5 millió lejt különítettek el a szükséges útjavítások elvégzésére.

„A költségvetésből 1 millió lejt különítettünk el a kulturális tevékenységek finanszírozására. A pályázati útmutatók tervezete már februárban közvitára volt bocsájtva, és nemsokára a kiírások is megjelennek a megyei tanács honlapján”
– részletezte Tóásó Imelda. Idei újdonságként emelte ki a szociális tevékenységekre szánt megpályázható 1 millió lejes alapot, és hozáttette, ez esetben a pályázati útmutató még most készül.

A templomok javítására 1 millió lejt irányoznak elő – erre a pályázatok benyújthatók május 31-ig, a szabályzat a megyei tanács honlapján található meg. Fontos, hogy a törvény által jóváhagyott egyházi nonklerikális alkalmazottak fizetéstámogatásából 4 magyar történelmi egyház is részesül.